Herningelever har opfundet samtale-server til ADHD-børn – nu er de danmarksmestre i entreprenørskab!

En innovativ ide, mange måneders forberedelse og et knivskarpt pitch. Det var opskriften, der onsdag den 22. april sikrede Bubbles titlen som Danmarksmester i Entreprenørskab. Selvom hele mesterskabet i år var rykket online, så var konkurrencen ikke mindre intens, da vinderen skulle findes blandt de mange innovative ideer.

Christian Ørum, Nicklas Stokholm og Kevin Jensen fra Herningsholm Erhvervsgymnasium har knoklet med deres ide Bubbles siden august - både i skoletiden og i fritiden. Det er tre dedikerede unge, som sammen har udviklet deres ide, og som sent onsdag den 22. april kunne kalde sig vindere af Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab - Company Programme.

 

Bubbles har lavet en teknologisk løsning til børn og unge med ADHD og andre, som har svært ved at koncentrere sig i støjende omgivelser som f.eks. et klasseværelse. Deres produkt MotherBubble er en samtale-server, som forbinder lærer og elev i en støjfri kommunikationskanal, hvor hovedtelefoner genererer anti-lydbølger, som eliminerer støjen omkring eleven og kun lukker lærerens stemme igennem. På den måde bliver det lettere for eleverne at koncentrere sig om skolearbejdet. 

 

"Ideen opstod, fordi Christians lillesøster har ADHD og altid har haft det hårdt i skolen, og Christian ville gerne hjælpe hende. Det har været en lang rejse derfra, men det har også været fedt at arbejde med vores ide. At kunne sige i en alder af 18, at man har sin egen virksomhed og allerede er startet med salget – det er fedt", lød det fra gruppen efter kåringen.

 

Med titlen som Danmarksmestre i Entreprenørskab fulgte også en check på 10.000 kroner sponsoreret af Nordea og en billet til Europamesterskabet, Company of the Year Competition.

 

Første onlinemesterskab og engagerede finalister

Over 3000 elever fra ungdomsuddannelser i hele landet har været med i Company Programme, og 154 havde kvalificeret sig til finalen, som i år blev afholdt online pga. Covid-19. Det tog dog ikke noget af begejstringen fra vinderholdet:

 

"Vi har set frem til dagen i dag utrolig længe, og det er mega fedt at stå tilbage her som vindere. Vores produkt er allerede på markedet, men nu skal vi slå igennem og etablere vores virksomhed endnu mere."

 

Vinderne var oppe mod skarpe konkurrenter og blandt de mange nytænkende ideer var blandt andet et nyt materiale der genbruger læderrester, en app der kontakter pårørende når den registrerer at en epileptiker er ved at få et anfald, en diskret alkolås til biler og en engangs-shampoobeholder som er vandopløselig.

 

"Jeg meget imponeret over, hvor gode eleverne har været til at tage det online-format til sig og overbevisende har pitchet deres gennemarbejdede og innovative ideer. Det har været en fornøjelse at møde fremtidens iværksættertalenter, og jeg glæder mig til at se ideerne blive til egentlige virksomheder i fremtiden," siger Christian Vintergaard, adm. direktør i Fonden for Entreprenørskab, som står bag arrangementet.

 

Deltagerne dystede i fire kategorier: Science & Technology, Society & Globalization, Business & Service og Trade & Skills. I hver kategori mødtes eleverne med dommerne i et lukket online-forum, hvor eleverne pitchede deres ide, og hvor dommerne kunne spørge ind til den og give feedback. Da alle elever havde pitchet, tørnede de fire kategorivindere sammen og pitchede endnu en gang for et mixet dommerpanel og en overdommer, som derefter kårede vindere i en stor online-finale, hvor alle deltagere, dommere, lærere og pressen var med direkte.

 

Alle vindere ved Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab:

De fire sporvindere, som er sponsoreret af Bloomberg

  • Science & Technology: Leathery fra Svendborg Tekniske Gymnasium
  • Society & Globalization: Bubbles fra Herningsholm Gymnasium
  • Business & Service: Pack me up fra Herningsholm Erhvervsgymnasium
  • Trade & Skills: Ergonomic Comfort fra Erhvervsgymnasiet Grindsted


Samlede vindere ved DM i Entreprenørskab 2020, som er sponsoreret af Nordea.

  • 1. pladsen: Bubbles fra Herningsholm Gymnasium
  • 2. pladsen: Leathery fra Svendborg Tekniske Gymnasium
  • 3. pladsen: Cemima fra Næstved Gymnasium og HF

 

Baggrund om DM i Entreprenørskab og Company Programme

Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab er kulminationen på Fonden for Entreprenørskabs undervisningsforløb Company Programme, hvor elevteams fra landets ungdomsuddannelser lærer at omsætte idéer i praksis og bliver taget gennem alle faser af livet som iværksætter. De bedste og mest innovative elevvirksomheder kvalificerer sig via regionale mesterskaber til Danmarksmesterskabet.

Til Danmarksmesterskabet stiller eleverne stiller op i én af fire kategorier: Science & Technology, Society & Globalization, Business & Service og Trade & Skills, og elevernes idéer spænder derfor fra nyudviklede tekniske løsninger til idéer med et mere socialt fokus. Alle ideerne bedømmes af erfarne erhvervsfolk i flere forskellige kategorier.

Fonden for Entreprenørskab står bag Company Programme og DM i Entreprenørskab i samarbejde med Dansk Industri, Nordea og Bloomberg.